Vi kan inte styra allt som händer, men hur du reagerar och agerar kan du göra någonting åt. Genom att prata om det som hänt – och händer – kan du se situationen klarare. I samtalsterapi lär du känna dig själv, och blir medveten om varför du känner som du gör. Du får också lära dig att hantera dina känslor och din situation.

En inre förändring
Att gå i samtalsterapi är varken konstigt eller ovanligt. Det är inte konstigare än att gå till gymmet eller fråga din bankman om ekonomiska råd. Skillnaden är att samtalsterapi handlar om en inre utveckling och förändring. Du förtjänar ju att må bra på alla plan i livet. I terapisamtalen bygger du upp din självkänsla, lär dig att förstå dina känslor – eller samlar mod att fatta livsavgörande beslut.

Om du vill må bättre
Att gå i samtalsterapi är också vanligare än du tror. I en färsk undersökning* svarar 79 procent att de regelbundet har träffat en samtalsterapeut. Ytterligare 8 procent säger att de skulle vilja gå i terapi. Och många människor som provat säger att ”alla människor – oavsett hur de mår – skulle må bra av professionell samtalsterapi.” Samtalsterapi finns till för dig som vill må bättre.

Ta steget
Vill du gå och prata med en samtalsterapeut? Insikten att du vill och behöver det är första steget. Och det är ett stort kliv närmare att må bättre. Nästa steg:

Möt din terapeut
Din samtalsterapeut heter Lisbeth Olofsson. Hon är diplomerad samtalsterapeut sedan 2006, och möter dagligen människor som brottas med utbrändhet, sorg, depression eller andra livsproblem. Hon ger dig stöd, vägledning och coachning. Givetvis har hon tystnadsplikt.

Vid vårt första möte
Vid första mötet ses vi och du får berätta om syftet med att du vill gå i terapi. Efter vårt inledande möte bestämmer du om du vill fortsätta att gå i samtalsterapi. Vi gör då tillsammans en plan utifrån dina behov, och kommer överens om hur många samtal som behövs. Det normala är att minst fem samtal behövs för att nå ditt syfte med terapin, därefter utvärderar vi hur vi fortsätter. Du förbinder dig dock inte till det antal vi samtal vi kommit överens om, utan kan när som helst avsluta din terapi. Däremot rekommenderar jag alltid ett avslutningssamtal.

Så långt är ett samtal
Individuella samtal är 60 minuter. Vid parterapi är tiden 90-120 minuter.